Centrul Cultural Expo Arte, în parteneriat cu Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti Mogoşoaia şi Kulturamt Düsseldorf lansează un concurs pentru obținerea unei burse de creaţie, pe o perioadă de două luni, la Düsseldorf. Data limită de înscriere a artiștilor interesați este 20 ianuarie 2020.
Durata rezidenței: Rezidenţa se va derula în perioada 5 februarie-10 aprilie 2020, într-un atelier-locuinţă cu o suprafață de 70 mp, cu dotările necesare (spaţiu de lucru, baie, bucătărie utilată, dormitor, TV, conexiune internet, telefon, bicicletă etc.), la Düsseldorf, Germania. Perioada de rezidenţă se va încheia cu o expoziţie într-o galerie din Düsseldorf, în pregătirea căreia artistul rezident va beneficia de sprijinul unui curator propus de Kulturamt Düsseldorf.
Valoarea rezidenței: Rezidenţa va fi în valoare lunară de 1000 EUR la care se adaugă rambursarea cheltuielilor aferente materialelor utilizate de artist, în limita sumei de 300 EUR. Aceste cheltuieli vor fi suportate de Kulturamt Düsseldorf. Pentru rambursarea sumei aferente materialelor, artistul va trebui să prezinte documente justificative de plată. Transportul cu avionul, dus-întors, este asigurat și va fi achiziționat de către Centrul Cultural Expo Arte.
Data limită de înscriere: 20 ianuarie 2020.
Criterii de eligibilitate pentru participare în cadrul concursului
Participanții la prezentul concurs trebuie să îndeplinească următoarele criterii de eligibilitate:
- Să activeze în domeniul artelor, fără a se limita la următoarele exemple: pictură, sculptură, video, foto, performance;
- Să fie domiciliați sau să aibă reședința (viză de flotant) în București ori să își desfășoare activitatea artistică în București;
- Să fie absolvenți ai unei forme de învățământ superior de specialitate;
Modalitatea de înscriere
Artiştii interesaţi vor transmite, într-un plic sigilat, cu menţiunea Pentru rezidenţa la Düsseldorf, maximum 30 de reproduceri ale lucrărilor proprii (fotografii ori diapozitive) sau înregistrări video, CD-R, DVD, dar nu mai lungi de 10 minute, şi un scurt CV, pe adresa Centrul Cultural Expo Arte, strada Batiște 14, sector 2, București. De asemenea, plicul va cuprinde și documentele necesare pentru probarea criteriilor de eligibilitate menționate mai sus.
Materialele trimise pentru jurizare (fotografii pe suport digital sau pe hârtie) nu vor fi returnate pe cheltuiala Centrului Cultural Expo Arte. Ele pot fi ridicate de către deponenți, începând cu data de 25 ianuarie, de la sediul Centrului Cultural Expo Arte.
Aplicațiile artiștilor vor fi analizate de un juriu, numit prin decizie a directorului Centrului Cultural Expo Arte și format din trei personalități în domeniul artistic. Decizia juriului va fi definitivă și nu va putea face obiectul unei contestații ulterioare.
Precizare
Ca urmare a numărului mare de întrebări primite de la artiștii interesați să participe la concurs, precizăm că sunt acceptate inclusiv candidaturile persoanelor care au reședința temporară (viză de flotant) sau care își desfășoară activitatea artistică în București.
Despre Mogodorf
Programul de schimburi de rezidențe artistice Mogodorf, care intră acum în al 15-lea an de funcționare, a fost demarat în 2005, la propunerea făcută de către Marianne Schirge, directoarea Kulturamt Düsseldorf, care i-a încredințat lui Erwin Kessler conceperea curatorială și administrarea rezidenței, atât pentru partea germană cât și pentru cea română. Pentru partea română, rezidența a fost imediat îmbrățișată de Doina Mândru, directoarea Palatului Mogoșoaia, care și-a asumat, pe parcursul următorilor trei ani, renovarea și echiparea ca ateliere a unor clădiri din ansamblul de la Mogoșoaia, care au fost consacrate de atunci programelor de rezidențe artistice.
Mogodorf este nu numai o inițiativă de pionierat la nivel național, ci și cea mai de durată. Mogodorf nu este un program generic de schimburi între artiști germani și români, ci unul foarte specific, adresat unor artiști care se dezvoltă și lucrează într-un mediu artistic și cultural bine determinat, orașele Düsseldorf și București. Atenția s-a concentrat pe cercurile artistice locale și nu pe identitatea națională, irelevantă, a artiștilor participanți, care au fost aleși pentru a reprezenta mediul local de referință, care să aducă o tot mai mare diversitate și diferență în mediul de transplantare temporară. Düsseldorf și București sunt, ambele, metropole cu aspirații culturale de mare anvergură.
Mediul artistic din Düsseldorf
Organizarea fără de cusur a vieții urbane și culturale din Düsseldorf este profund opusă pulsului amețitor, neregulat al Bucureștiului. Düsseldorf oferea majorității artiștilor rezidenți din București o perioadă de două luni de viață artistică asiduă, concentrată, prolifică și funcțională. Dimpotrivă, Bucureștiul deschidea majorității artiștilor germani rezidenți la Mogoșoaia o perioadă de două luni care consta în principal în reflecție, cercetare, căutare experimentală, în dezvoltarea neașteptată a unor rețele sociale.
Capitală a celui mai populat stat federal german, Nordrhein-Westfalen, Düsseldorf este un oraș înfloritor, în care dezvoltarea serviciilor, a industriei și a pieței imobiliare atinge, de decenii, cifre impresionante. Mediul artistic din Düsseldorf are o incredibilă diversitate și exercită o atracție de durată, încă din anii ’60, când Fluxus, prin Joseph Beuys și Nam June Paik, sau noul realism, prin artistul de origine română Daniel Spoerri, la finele anilor ’60 și începutul anilor ’70, au atras un șir neîntrerupt de artiști de marcă ce orbitau în jurul faimoasei Kunstakademie, unde profesori ca Gerhard Richter, Jörg Immendorf, Markus Lüpertz, Tony Cragg, Daniel Buren, Konrad Klapheck, Rosemarie Trockel, Janis Kounellis, Mario Merz, Katharina Fritsch sau Peter Doig exercitau o permanentă fascinație asupra miilor de studenți veniți din întreaga lume.
Școala de Fotografie de la Düsseldorf, fondată de profesorii Bernd și Hilla Becher, își are și la ora actuală figurile sale renumite, cum ar fi Thomas Ruff ori Andreas Gursky, care lucrează în Düsseldorf.
Perioadele de rezidență
Perioadele de rezidență s-au adaptat natural la cele mai bune sezoane, atât pentru București, cât și pentru Düsseldorf. Artiștii din Düsseldorf au venit în București pe timpul verii, când parcul din jurul Palatului Mogoșoaia era în floare. Dimpotrivă, perioada care a început, treptat, să fie preferată de artiștii bucureșteni sosiți la Düsseldorf a fost începutul de an, în februarie, atunci când la Düsseldorf au loc două evenimente definitorii pentru oraș: Rundgang de la Kunstakademie și Carnavalul. Rundgang, atelierele deschise și expozițiile studenților și absolvenților de la Kunstakademie, este un eveniment anual crucial, care atrage mii de vizitatori din întreaga lume, în timp ce tradiționalul Carnaval reprezintă un șir de evenimente ce se succed timp de o săptămână, și care cuprind întregul oraș, oferind o percepție derutantă despre ceea ce înseamnă, pentru locuitorii săi și pentru numeroșii vizitatori, lumea cu susul în jos.
Buna ziua!
Mai jos am atasat link-ul de instagram, acolo am postat lucrarile mai recente.
https://www.instagram.com/doina.vadanovici/
Multumesc, zi frumoasa!
Doina Vadanovici
Bună ziua! Vă mulțumim pentru interesul manifestat față de acest concurs. Dacă doriți să participați, va trebui însă să respectați modalitatea de înscriere prevăzută în anunț.
”Modalitatea de înscriere
Artiştii interesaţi vor transmite, într-un plic sigilat, cu menţiunea Pentru rezidenţa la Düsseldorf, maximum 30 de reproduceri ale lucrărilor proprii (fotografii ori diapozitive) sau înregistrări video, CD-R, DVD, dar nu mai lungi de 10 minute, şi un scurt CV, pe adresa Centrul Cultural Expo Arte, strada Batiște 14, sector 2, București. De asemenea, plicul va cuprinde și documentele necesare pentru probarea criteriilor de eligibilitate menționate mai sus.”
De ce sunt acceptați doar cei cu domiciliul in București?
Bună ziua! Centrul Cultural Expo Arte este o instituție aflată în subordinea Primăriei Municipiului București și de aceea putem finanța doar proiecte care se desfășoară în capitală sau ai căror beneficiari sunt din București. Totodată, ca urmare a numărului mare de întrebări primite de la artiștii interesați, precizăm că sunt acceptate inclusiv candidaturile persoanelor care au reședința temporară (viză de flotant) sau care își desfășoară activitatea artistică în București.
Va rog, ce dimensiune ar trebui sa aiba fotografiile printate?
Bună ziua! Fotografiile pot avea orice dimensiune, dar țineți cont că trebuie trimise la sediul nostru într-un plic sigilat.
ok, multumesc! le aduc in plic sigilat. 🙂