Arhitectura Interbelică a Bucureştiului și Regalitatea
- Acest eveniment a trecut.
Arhitectura Interbelică a Bucureştiului și Regalitatea
17 octombrie, 2019 - 3 noiembrie, 2019
Expoziţia „Arhitectura Interbelică a Bucureştiului și Regalitatea”, deschisă publicului larg în perioada 17 octombrie – 3 noiembrie 2019, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, pune în valoare identitatea culturală și istorică, contribuind la integrarea acesteia în spațiul european.
Bucureştiul dispune de un valoros patrimoniu arhitectural modernist, realizat preponderent în perioada interbelică. Expoziţia valorifică nivelul extraordinar al creativităţii arhitecților români din perioada interbelică și demonstrează că vasta producție de opere arhitecturale din București a avut un rol important, cu efecte vizibile, în devenirea modernității românești. Arhitectura modernă a Bucureștiului în contextul mediului economic prosper și al programelor generale ce vizau modernizarea orașului a constituit pentru România unul din factorii care au adus țara în miezul civilizației europene.
Expoziția, semnată de academician Răzvan Theodorescu și dr. arh. Luca Matei Stoian, are un conținut complex și de maxim interes pentru publicul larg și cuprinde panouri de fotografie de arhitectură modernă, edificii relevante pentru arhitectura modernistă a Capitalei din perioada interbelică. Bucureștiul este considerat capitala est-europeană cu cele mai numeroase monumente de arhitectură modernistă, patrimoniu realizat, în mare parte, în perioada interbelică.
În perioada de desfășurare a expoziției, vor avea loc și o serie de conferințe și workshop-uri tematice inițiate de Centrul de Excelență în Arhitectură, Arte și Audiovizual alături de partenerii săi. În cazul acestor activități interactive, se abordează teme precum creativitatea în artă, design, arhitectură, literatură, teatru, dans și audiovizual menite să încurajeze dialogul multidisciplinar, dar și să apropie un public numeros de creațiile marilor arhitecți români de patrimoniu.
În 2017, 2018 şi 2019 expoziţia a fost itinerată în Europa: Bruxelles – Belgia, Barcelona – Spania, Stockholm – Suedia, Londra – Marea Britanie dar și în România: la Palatul Suțu – Muzeul Municipiului București, la Castelul Pelișor – Muzeul Național Peleș și la Palatul Regal – Muzeul Naţional de Artă.