Imaginile lui Enescu
- Acest eveniment a trecut.
Imaginile lui Enescu
26 iunie, 2019 - 22 septembrie, 2019
Festivalul Internațional „George Enescu” și Primăria Municipiului București prin Centrul Cultural Expo Arte lansează oficial un parteneriat pentru organizarea în premieră a Concursului Național de Artă intitulat „Imaginile lui Enescu”. Competiția face parte din seria programelor asociate Festivalului și invită studenți, proaspăt absolvenți ai Universităților de Arte din România și artiști consacrați români să exprime în imagini operele lui Enescu.
„În câteva dintre întâlnirile consemnate de Bernard Gavoty, George Enescu vorbește despre imaginile care l-au inspirat să compună. Amintește, de exemplu, despre pasajele de debut ale „Impresiilor din copilărie”, un adevărat film despre o după-amiază la Liveni. Concursul de artă va sprijini apropierea de compoziții, va contribui cu o nouă citire a ideilor lui Enescu și o reprezentare a acestora. În acest mod, vom menține conversația despre opera și personalitatea lui. De aici a pornit ideea concursului și a unei abordări multi-disciplinare, multi-artistice, dacă vreți”, – spune Mihai Constantinescu, directorul executiv al Festivalului Internațional „George Enescu”.
Lansarea concursului a avut loc pe 26 iunie, fiind anunțată prin deschiderea unei sesiuni de open call la nivel național, în cadrul căreia artiștii sunt invitați să transpună în lucrări de grafică și pictură una dintre cele șase piese muzicale semnate de marele compozitor român, propuse pentru această ediție de organizatorii Festivalului Internațional „George Enescu”.
„Muzicienii vorbesc despre actualitatea operelor lui Enescu, artiștii tineri îl redescoperă și sunt fascinați de construcțiile propuse. Mi se pare o provocare interesantă pentru creativitatea artiștilor transpunerea în limbaj plastic contemporan a operelor lui, un fel de regăsire. Vrem să încurajăm dialogul între arte, iar personalitatea și opera lui Enescu ne deschid un univers generos”, precizează Mihaela Păun, directorul Expo Arte.
Concursul beneficiază de sprijinul Uniunii Artiștilor Plastici, iar implementarea proiectului este realizată cu sprijinul Proiectului Cultural Contemporanii.
Etapele Concursului „Imaginile lui Enescu”:
01 iulie-15 august 2019: depunerea și validarea lucrărilor pentru selecție:
24 august-25 august 2019: selecția lucrărilor în concurs;
26 august-01 septembrie 2019: jurizarea lucrărilor selectate în concurs;
01 septembrie 2019: publicarea rezultatelor concursului.
Perioada de depunere a lucrărilor pentru selecția în concurs s-a încheiat:
- 180 de artiști vizuali români au răspuns invitației de a înscrie lucrări la Concursul Național de Artă „Imaginile lui Enescu”. Dintre aceștia, 132 sunt artiști consacrați, iar 48 reprezintă categoria tinere talente
- Cele mai multe lucrări înscrise sunt din București și jud. Ilfov, topul orașelor reprezentate în concurs fiind continuat de Iași, Cluj, Galați, Brașov, Constanța, Timișoara și Bistrița
În perioada următoare, lucrările vor fi evaluate de o Comisie de Selecție a cărei misiune dificilă va fi de a alege 30 de lucrări finaliste. Acestea vor fi notate, în etapa a doua, din perspectiva celor care intră în intimitatea muzicii, prin interpretare, de un juriu format din muzicieni apropiați de opera lui George Enescu.
Mai multe detalii găsiți în comunicatul de presă din data de 19 august, referitor la încheierea etapei de depunere a lucrărilor pentru selecție.
………………………………………………………………………………………….
Juriul se află în deliberări. Toate lucrările selectate în concurs, precum și cele premiate, vor fi publicate în pagina concursului și în pagina oficială a Festivalului Internațional George Enescu!
…………………………………………………………………………………………
Concursul Național de Artă “Imaginile lui Enescu” și-a desemnat câștigătorii
Graficiana ADRIANA POP (Cluj-Napoca) este marea câștigătoare a Concursului Național de Artă „Imaginile lui Enescu”, la care au participat în total 131 de artiști consacrați și 49 de artiști tineri.
Lucrarea clasată pe primul loc este Suita nr.3 pentru pian și a întrunit cele mai multe puncte, conform opiniilor exprimate de juriul format din șase muzicieni: violonistul Remus Azoiței, profesor la Royal Academy of Music, Gabriel Bebeșelea – dirijorul Filarmonicii de Stat Transilvania, Cristian Lupeș– dirijor și managerul Filarmonicii de Stat din Sibiu, Tiberiu Soare – dirijorul Operei Naționale, pianistul Josu de Solaun și violonistul Alexandru Tomescu.
Notarea din partea juriului muzical a fost realizată pentru 30 de lucrări finaliste, selectate din totalul de 180 de lucrări depuse, validate de o comisie de specialitate formată din prof. univ. dr. Ioan Sbârciu, de la U.A.D. Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Vică Adorian, de la FAD Timişoara, prof. univ. dr. Eugen Al. Gustea, de la UNArte Bucureşti.
La secțiunea Pictură, categoria artiști consacrați, lucrarea care a primit Premiul întâi este inspirată tot de Suita nr.3 pentru pian și este semnată de TRAIAN TAMURIS (Brăila), iar la categoria Tinere talente, Premiul întâi s-a acordat lui COSTEL CHIȚIMUȘ (Cluj-Napoca), cu lucrarea Vox Maris.
La secțiunea Grafică, la categoria artist consacrat, MARGARETA UDRESCU (București) este câștigătoarea Premiului întâi cu lucrarea Suita nr. 3 pentru pian, iar la categoria Tinere talente, ANDREI Răzvan Neciu (Timișoara) a ocupat primul loc, cu lucrarea „Șapte cântece pe versuri de Clément Marot”.
Mai multe detalii găsiți în comunicatul de presă din data de 5 septembrie 2019.
Rezultatele concursului, dar și cele 30 de lucrări selectate în concurs, pot fi găsite și pe site-ul oficial imaginileluienescu.ro.